Relații adolescentine & maturitate emoțională

Hello people! Eu sunt Andrei și bine v-am regăsit pe blogul meu. Astăzi voi vorbi despre emoții și cum să le gestionezi. Vrei să aflii cum? Atunci te las să citești. Enjoy!:))

1. Relațiile din adolescență

Din punctul meu de vedere, acestea sunt mai degrabă niște experiențe din care putem învăța sau nu. Fiind niște învățături , acestea ne permit să ne dezvoltăm din punct de vedere mental. O relație la 14-16 ani înseamnă foarte mult pentru un adolescent. De ce? Pentru că într-o relație, acesta își poate descoperi emoțiile și pe sine. Când găsim pe cineva compatibil cu noi avem tendința de a ne atașa de acea persoană fără să o cunoaștem cu adevărat, iar asta se întamplă deseori pentru ca nu știm să ne controlăm emoțiile.

2. Maturitatea emoțională

Maturitatea nu e ceva ce pur și simplu vine odată cu vârsta. Fie ca ești tânăr, fie că ai ceva ani in spate, maturitatea se rezumă la cum gândești și cum acționezi în viață. Te-ai întrebat vreodată de ce fiecare persoană reacționeaza diferit într-o situație similară? Sau de ce fiecare are felul lui de a rezolva o problemă? Oamenii funcționează pe baza unor emoții. Pentru unii, acestea ar putea deveni copleșitoare, în timp ce alții sunt foarte stăpâni pe ele. Maturitatea emoțională este abilitatea de a-ți înțelege și controla emoțiile. Ele fac parte din viața noastră și avem nevoie de ele pentru a putea forma conexiuni și relații. Sentimentele pot construi, însă pot și distruge o relație dacă nu știm cum să le menajăm. Vrei să știi cum? Fii atent/ă la următoarele:

2.1. Încearcă să-ți dai seama ce simți;


Să știi exact ce simți într-un moment e primul pas în controlarea emoțiilor. Știu ca e mult mai ușor să spui „nu știu” însă asta nu te ajută la nimic. Atunci când îți poti numi emoțiile,ele devin validate, iar asta te ajută să le înțelegi mai bine și să știi cum să le manifești. E important să știi cum te simți și să știi și motivul ca mai apoi să-ți dai seama ce poți face în legătură cu acestea, poate chiar să-ți rezolvi și unele probleme cauzate de emoții.

2.2. Impune-ți niște bariere;


Ești o persoană sensibilă sau empatică? Ți se pare că ești ușor influențat de ce spun sau simt alții? Dacă da, atunci trebuie să schimbi câte ceva. Începe prin a spune „nu” unor situații si începe să te pui pe tine pe primul loc, însă, atunci când faci asta, nu încerca să îi pui pe ceilalți în dezavantaj. Este o linie subțire între a fi egoist și a fi matur emoțional.

2.3. Asumă-ți greșelile;


Să nu-ți fie frică să greșesti. Toată lumea o face, însă diferența se observă în comportamentul tău de după și dacă vrei să înveți ceva din greșeala aia. Poate părea greu, deoarece nimeni nu vrea să-și asume toate greșelile, mai ales public, însă trebuie să îți dai seama de acțiunile tale, iar atunci când greșești, să-ți asumi ce va urma. O persoană matură va fi capabilă să-și lase orgoliul deoparte si să recunoască că a greșit.

2.4. Gândește înainte să acționezi;


Ți s-a întâmplat vreodată să acționezi din cauza nervilor , iar mai apoi să-ți pară rău? Ar trebui să încerci să te controlezi și să nu mai acționezi impulsiv. Gândește-te bine ce vrei să faci înainte să reacționezi prost. Ia-ți timp și analizează bine situația. Fă un pas înapoi și privește situația și din altă perspectivă.

2.5. Ascultă-i pe cei din jurul tău;


Maturitatea emoțională vine la pachet cu empatia, ceea ce te va face automat un bun ascultător. Totuși, trebuie să privești totul dintr-o perspectivă obiectivă și să nu lași problemele altora să te îngrijoreze. Ascultă persoana din fața ta, nu te amesteca în alte probleme și nu o judeca.

3. Un nou început

Câteodată, cel mai bun lucru pe care îl poți face într-o relație este să o termini. Nu tot ce pierzi este o pierdere, iar uneori sfârșitul poate reprezenta un nou început. Dacă ai ajuns în stadiul in care știi ca relația nu mai funcționeaza, însă crezi ca nu poți să lași persoana aia să plece, ar trebui să te gândești dacă chiar merită să depui efort, timp și suflet într-o relație care nu duce nicăieri. Treci peste, maturizează-te și incearcă să privești partea plină a paharului. Nu te supară că totul s-a terminat, bucură-te că s-a întamplat. La început poate ți se va părea greu să uiți tot, deoarece la un moment dat persoana aia însemna totul pentru tine, însă trebuie sa te gândești la fericirea și demnitatea ta. Vei realiza că nu îți lipsește neaparat persoana, ci amintirile. Nu trebuie să uiți de ele, doar că trebuie să treci peste și să rămână niște amintiri. Cel mai bun lucru pe care îl poți face după este să te axezi pe tine și pe nevoile tale. Cunoaște-ți valoarea. Iubește-te pe tine mai mult înainte să iubești pe altcineva și crede-mă că vei fi mult mai fericit/ă.

Buuuun, gata pe azi! Sper că ți-a plăcut acest articol și sper că îți va fi util. Până săptămâna viitoare, STAI SAFE ȘI POARTĂ MASCĂ! See ya!;)))

Text: Pilat Andrei, Buliga Cosmina & Butnaru Robert

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s